Adoptointi EKEYltä

05.07.2021
Kuvassa omaa kotia etsivä Anselma-kissa Yhdistyksen sijaiskodin turvallisessa ulkotarhassa
Kuvassa omaa kotia etsivä Anselma-kissa Yhdistyksen sijaiskodin turvallisessa ulkotarhassa

Meille on tullut vastaan hieman epäselvyyksiä mitä tarkoittaa kun adoptoi kissan Ekeyltä. Haluamme hieman kertoa tässä teille Ekeyn adoptioprosessista: miten toimitaan ja mistä syystä.

Ensimmäiset tärkeät asiat: 

  • Olet varmasti harkinnut kodin antamista kissalle jo pidemmän aikaa. 
  • Olet tiedostanut että kissa voi elää jopa yli 20 vuotiaaksi. 
  • Olet selannut nettiä tai soittanut Eläinsuojeluyhdistyksiin ja ottanut selvää minkälaisia kissoja on vaille omaa loppuelämän kotia. 
  • Adoptoitavasta kissasta otetaan pieni summa kattamaan osa kissasta yhdistykselle koituneista kuluista. 

 Jokainen eläinsuojeluyhdistyksellä kotia etsivä kissa on syystä tai toisesta jäänyt ilman omaa turvallista ja rakastavaa kotia. 

Ekeyllä pääpaino on nimenomaan auttaa kodittomia populaatiokissoja. Kissoja joilla ei koskaan ole ollut omaa kotia. Kissoja joiden elämä on ollut selvitytymistaistelua siihen päivään asti kun kissa on saatu turvaan. Säännöllisen ruuan ja lämpimän pedin ääreen. 

Tästä turvaan saattamisen hetkestä lähtien jokainen kissa on yksilönä arvokas ja alkaa ihmisen ja kissan välinen tutustuminen. Aloitetaan siitä mitä on oikea ruoka ja puhdas nukkumapaikka. Kissa viedään eläinlääkäriin ja mahdolliset terveysongelmat hoidetaan kuntoon. Edetään kissan ehdoilla pelkästä ihmisen läsnäolosta yhteisiin leikkihetkiin. Leikkihetkeen pääsyyn aikaa voi kulua kuukausia jopa vuosi. Sanomattakin on selvää että työtä on paljon, siihen käytetään reilusti aikaa ja mukana on lukuisia toimijoita. 

Eläinsuojelutyö vaatii vapaaehtoisilta toimijoiltaan periksiantamattomuutta ja taitoa käsitellä tunteita. Niin surua, iloa, vihaa kuin myös kiitollisuutta. 

Eläinsuojelijan ja kissan tiet erkanevat ennen pitkää. Se on tämän työn tarkoitus. Löytää kodittomalle kissalle oma rakastava koti. 

Ekeylle tulee paljon adoptiohakemuksia, mikä on hieno asia. Adoptiohakemuksen jälkeen yhdistyksen adoptiovastaava ottaa yhteyttä hakemuksen jättäjään. Ensin haastatellaan puhelimitse, jonka jälkeen haluttua kissaa pääsee katsomaan joko yhdistyksen sijaiskotiin tai Ekeyn Eläintalolle. Tämän jälkeen yhdistyksen edustaja tulee vielä vierailulle kissan mahdolliseen uuteen kotiin. Kodissa käydään turvallisuusasiat läpi ja yleisesti keskustellaan kissan hyvästä hoidosta. Jos kaikki on puolin ja toisin hyvin niin kissa voi muuttaa uuteen kotiin. 

Ekeyllä pidetään erityisen tärkeänä yhdistyksen ja uuden kissanomistajan välistä yhteydenpitoa vielä sen jälkeenkin kun kissa on kotiutunut uuteen kotiin. Pyydämme kuulumisia ja kun saamme niitä tulemme aina erityisen onnellisiksi. Toisinaan kuulumiset voivat olla myös surullisia. Jolloin tietysti tulemme erityisen surullisiksi. Jokainen tieto kissasta on meille tärkeä. 

Kissasta tehdään uuden kissanomistajan kanssa haltijasopimus. Sopimuksia tehdään kaksi kappaletta. Toinen jää yhdistykselle ja toinen jää uudelle omistajalle. Sopimuksessa käy ilmi:  

  • Ekeyllä tunnistesirut jää yhdistyksen nimiin ja uuden omistajan tiedot tulevat siihen rinnalle.
  •  Uusi kissan omistaja sitoutuu pitämään kissasta hyvää huolta ja kohtelemaan sitä hyvin.
  •  Kissaa ei missään tapauksessa saa päästää yksin vapaasti ulos! Sopimuksessa kerrotaan vapaana yksin ulkoilemiselle vaihtoehtoina valjasulkoilu ja valvotusti ulkotarhassa ulkoilu. Ulkotarha on rakennettava niin että se pitää kissan sisällä ja luonnoneläimet ulkona. Aidattu piha ei ole turvallinen kissan vapaana ulkoiluun eikä siksi ole hyväksyttävä ulkoilutapa kissalle.  

Huomioitavaa on myös että oli ulkoilutavoista kumpi tahansa käytössä, aina mennään kissan ehdoilla. Mahdollista on ettei populaatiokissasta välttämättä koskaan tule valjasulkoilevaa kissaa. Näitä asioita uusi kissan omistaja allekirjoituksellaan sitoutuu noudattamaan. Sopimusrikkomus voi ikävimmillään johtaa kissojen yhdistykselle palautumiseen, yhdistyksen toimesta. Tätä me Ekeyllä emme missään tapauksessa halua. Ajattelemme aina kissan parasta ja toimimme sen mukaan. 

Mikään Ekeyn adoptioprosessissa läpikäytävä asia ei ole epäluottamuslause ihmistä kohtaan. Adoptioprosessi on suunniteltu huolellisesti, turvaamaan jo kerran turvaan saatetun kissan loppuelämä. 

Näin haluamme kertoa että me välitämme. Välitämme kissasta ensitapaamisesta aina kissan elämän loppuun asti. 

Kiitos että annat myös meidän pitää kissaasi arvokkaana vielä sen jälkeenkin kun olet antanut kodin kodittomalle❣️ 

ULKOTARHASSA TURVASSA 

"Annoit mulle kodin kivan. 

 Oman pienen pihan. 

Mukava on mun auringossa olla. 

 Nauttii kisun pikku polla. 

 Kiitos että pidät ulkotarhassa turvassa. 

 Ei tarvitse enää pelätä maailmassa hurjassa. 

 Ennen piti juosta petoja karkuun mun. 

 Nyt käperryn kainaloon sun. 

 Pidäthän turvassa minut. 

 Omakseni jo tunnen sinut"